Menu
  • 当前位置:A963设计网> 作品分类 > 建筑设计 > 住宅建筑 > 黃建華作品
    The F House
    7427 2017-12-28 12:27:20 58 [精品]
    设计师: 黃建華
    作品类别:住宅建筑
    The F House说明:

    The  F  House

    屋主一家原本居住于新北市的老旧公寓,因为孩子长大了,需要更大的生活空间,于是他们卖掉了旧公寓,到桃园买了一间刚完成一年的2层半住宅,在一个因缘际会下找到我们,开始了这一个改建计画。

     

    城市的语言,在你我周围随处可见。

    在发想阶段,将最常见的城市与建筑语汇L型,化成一种空间元素。

    展开一系列的空间实验,每次的转折,对于整体空间,都是一种变化,由室内到室外,由结构到建筑的表情,甚至是材质,都运用同样的语言,做出不同的变化。

    在空间的变化和光线的穿凿下,阅读。

     

    空间的分布,趣味性在转折处发生。

    基地的限制,使光源的引进成为重要的课题,如何将人人都需要的光源,透过许多缺刻的进入室内,又不失其隐密和隐私性,所以墙面和空间的连接,是屏障,也同时是开窗的基础。

    原本的结构体屋主舍不得拆除,希望用增建改造的方式来进行,对比拆除重建来说,以现有结构体进行整体评估改建,是比较复杂且难度更高的,除了必须保留的结构,其余部分皆须拆除,也因此我们将内部格局依使用者需求调整,在增建时做一个整体规划。

    重新审视检讨建筑物本身的结构承受力后,我们采取增建并做结构补强的方式,让原本为二层半的建筑物,摇身一变为4层楼的住宅,同时在外观设计上以清水混凝土、线条俐落的铁件、墨色玻璃、木头等元素呈现出现代建筑的语汇。

     

    倾听使用者的需求,加上我们的经验判断,一楼的室内部分设定为开放式的客餐厅及厨房,搭配前院及后院的设计,让房子有了良好的通风及采光、整体空间感开阔。

     

    拾级而上来到二楼,设定为单层主卧室,我们为屋主设计了一个专属前阳台,做为室内外的中介,后半部则设定为卫浴,同时也给予它一个可走出外部的后阳台,睡眠区与卫浴之间为更衣储藏室。

     

    三楼的部分作为起居室,家人及朋友可以在这泡茶聊天,内缩的大阳台,延伸了起居室内的欢笑,在此和家人好友伴着夏夜晚风烤肉小酌可谓一大乐事。

     

    四楼设定为孩子们的空间,前段空间分配给男孩使用,为呼应他的身高体型,我们为他量身订制了加长的床架及加高的书桌,经过走廊来到女孩房,规划了专属更衣室以及衣柜,满足了她的想望。

     

    这是一件乘载着全家人梦想的住宅,我们用同理心,细心为他们规划设计每一处空间,希望他们接下来的生活,可以在此创造美好的共同回忆,好好享受这一个属于他们的梦想宅。

     

     

    地理位置:桃园市桃园区,台湾

    业主方:符玲瑜

    设计方:黄巢设计团队

    团队主持人:黄建华

    建筑师:戴小芹

    室内/黄巢设计工务店

    建造管理:黄建伟

    项目建筑师:戴小芹

    项目成员:林佳仪、祁慧敏、谢函勋、陈冠宇、黄森庠、陈彦均

    结构师:林群洲

    灯光:戴小芹

    营造厂:峰昌营造

    景园:戴小芹

    结构:RC

    材料:灰网石、自然面石材、磨石子、石英砖、日本杉木、白橡木、非洲胡桃木、香杉、铁件、涂料

    建筑面积:251 ㎡

    基地面积:76.5 ㎡

    设计周期: 西元2013年4月至2014年4月

    建设周期: 西元2014年8月至2016年5月

     

    The  F  House

    Use: residential

    Style: modern

    Location: Taoyuan City

    Design time: June, 2015

    Construction time: June, 2017

     

    Main building materials: slate brick, quartz brick, marble, artificial stone, ceramic paint, exterior paint, after the system of water mold coating, iron, black glass, oak wood flooring, African walnut, Japanese fir.

     

    Floor height: 4 Floors

    Base area: 83 square meter

    Building area:231 square meter

     

    Concept: This is a one year’s house from the land to build the case, the original structure of the house owners can not be knocked out, so we use the way to build a large transformation to carry out.
    We first review the legal rate of cover and volume rate, re-apply for a building license, and carefully examine the housing and structure, re-configure and enhance the structure, all the compartments and facade, and build new 2 floors, modern simplicity Lines in the style, to carry out this case.

    It is more complicated and more difficult to carry out the overall assessment of the old structure, which is more complicated and more difficult than the whole demolition and reconstruction. We must dismantle the part of the necessity of retaining the structure of the majority. In the old frame, Increase beam columnfloor, stairs, bathroom, compartment, pipeline……and so on.

    In this way, we from the internal pattern and interior design (that is, the user’s point of view) for the priority, in the building on the body will be able to make full use of compartments, equipment, materials, etc., so that the building can be closer In the project zero loss, more accurate control of the cost.

    To the user’s habit of using the way, with our engineering experience to determine the first floor of the indoor part of the open-style restaurant and kitchen, so that the overall space can feel open, under the stairs to do a platform, Can be placed on the owner of his bikes and sports equipment, the end of the platform connected to a toilet, front yard and backyard design so that the house has a good ventilation and lighting.

    On the second floor, set as a master bedroom, the front of the wide sleep area, the design of a front balcony to increase the ventilation and lightingthe middle area is dressing room and locker, the rear area is set to complete and comfortable dry and wet separation Bathroom, and there is a balcony which can walk outdoors.

    On the third floor, as a living room, family and friends can be in this friendship, chat, drink tea, combined with built-in large balcony, so that more indoor and outdoor space more interactive, summer night breeze can talk about laughter, for the owner of the hobby, designed a cupboard cabinet for the space to increase the function, in this floor also have a bathroom, functional integrity.

    The fourth floor set for the children room, the former space allocated to the boy to use, in order to his height, we tailored for him a long bed frame, heightened desk, wardrobe is enough for him to use, Came in the back, next to the bathroom is the girl roomin response to the needs of girls, we are good at the spatial division of the way for her to make a dressing room and a bookcase, fully her want.

    In the overall design up and down a little effort, in response to the terrain and interior space design, we in front of the building body opened a lot of windows, made some three-dimensional modeling, in addition to the building to increase expression, the most important thing is to strengthen ventilation and lighting, In the case without air-condition, the actual test to open the front and rear windows, indoor feel cool, comfortable and pleasant, it made a mark for the energy-saving building.

    建築外觀

    建築外觀

    建築外觀

    建築外觀

    免责声明:A963设计网作品由网站注册会员发表,本网站对其作品的版权未作证实,对作品的原创性、真实性不作保证,也不承担由此产生的法律责任。未经本网站及作者授权,请勿转载。如对作品版权有疑议,请及时与我们电话联系:4000-168-963 QQ:4000168963
    本文作品源自:
  • 黃建華
  • 台湾
  • 需要优质装修设计服务吗? 委托设计

    黃建華设计作品集

    更多>>

    相关设计作品

    更多>>

    材料品牌推荐