Menu
当前位置:A963设计网> 作品分类 > 建筑设计 > 住宅建筑 > 沈中怡作品

Muzha Manor 森活莊園

2684 2023-06-19T17:56:58 16 [佳作]
设计师: 沈中怡
作品类别:住宅建筑
Muzha Manor 森活莊園说明:

This project is aimed at renovating a historic site into a community center for a residential complex. The main goals are to remove the sense of secrecy and confidentiality associated with the old government facility, to establish a feeling of openness, but still maintain a level of control and enclosure. Using the area’s abundance of trees, grass and plants, we also decided that we would synergize the modern, open architecture with the green nature around it. Therefore, trees and bushes of all sizes are dispersed throughout the complex.

 

To keep the main entrance, the two guardhouses left and right as well as the stone walls, were demolished. As the old facility had the purpose of keeping people out, we wanted to change that and make the complex feel public and open. We kept the original main entrance road and split the 1st floor into two parts: gallery and café. Now, people can easily enter both buildings through wide glass doors.

 

The left building contains a downsized model of the entire complex, as well as a gallery room showing images and materials used. When done viewing the gallery and model, people can take the elevator to go up to the 2nd floor. The 2nd floor is a linear structure that spans across both the left and right building, connecting them together. It contains 3 example apartment units that clients can experience in person. The right building is a café place located next to the greenery. Each building is purposefully put in place to give the best quality of life for visitors.

 

The corridor is fully transparent from inside and outside, functioning as a showcase of the natural element of the complex. Visitors from the outside as well as clients can experience the landscape.

 

Situated at the end of the corridor is the reception desk and office. Further in are the conference rooms, including both open and private rooms. The conference rooms are surrounded by glass walls, as well as having 2 different levels of roofs which allows sunlight to enter. This allows people to have both indoor and outdoor atmosphere. A rear exit connects the area to the parking lot via a stone path. This essentially interconnects the large complex as visitors can enjoy touring the complex efficiently and holistically.

 

本案位于距离台北市中心不远的文山区,腹地尺度足够,且原有环境即充满绿意。基地内有四栋不可拆除、更动的历史建筑,因此,业主赋予的任务,是将过往充满神秘感的历史遗迹,改造成原址开发案的售楼处,因此需适切拿捏「开放」与「隐私」之间的平衡。

 

设计上决定将丰富的树木、草地和植物,与现代的建筑形体彼此融合,创造出「被绿意包围」的画面,并利用树木带来隔而不绝的效果。

 

   如前述所提,基地在过往完全将人拒于门外,新的设计发想企图使建筑群面向公众,开放予参访者;为了善用基地内大量既存的老树,设计上配合既有的老树位置,策划出量身定制的空间动线,不仅保留既存老树,也进行环境的美化,并于动线的节点上增种绿植,强化建筑埋没于绿海之意象,无形之间也清楚导引了车辆和行人的行走动线。

 

   由于基地占地广阔,且紧邻主要道路,有着长约100公尺的立面条件,遂决定将建筑量体沿路布局,塑造醒目印象;另外,考虑到四栋历史建物尚未进行修缮,现阶段利用增设的斜面屋顶保护脆弱结构,因此,在售楼处的形体上,同样采取斜式大屋顶的型态作为呈现,以期形塑一致、和谐的整体性。

 

而售楼处的机能共分布于两座建筑中,1楼是造访者的第一站,打破传统销售为主的做法,安排了如画廊以及咖啡廰等区域,并以透明穿透的回廊链结各个空间;坐落于走道尽头的分别是接待台、办公室、会议室与洽谈区。而后侧的出口则透过一条石子路将接待中心与停车场连接起来,替访客打造高效又完整的游览体验。

 

    1楼的左边空间包含了整个开发案的建筑模型及展厅,参观完后可经由气势十足的阶梯、或搭乘电梯至2楼。2楼是一个线性结构的环境,包含3个公寓样品屋,流畅的动线令访客能亲身体会建案的各式细节。

 

全案以「打开」、「连结」、「延续」作为关键词,代表着:打开旧时代的建筑、连结现在与未来、在建筑中延续盎然生机。

Aerial view of the site

Aerial view of the site

We kept the original main entrance road and split the 1st floor into two parts: gallery and café. Now, people can easily enter both buildings through wide glass doors.

We kept the original main entrance road and split the 1st floor into two parts: gallery and café. Now, people can easily enter both buildings through wide glass doors.

The corridor is fully transparent from inside and outside, functioning as a showcase of the natural element of the complex.

The corridor is fully transparent from inside and outside, functioning as a showcase of the natural element of the complex.

相关设计案例
免责声明:A963设计网作品由网站注册会员发表,本网站对其作品的版权未作证实,对作品的原创性、真实性不作保证,也不承担由此产生的法律责任。未经本网站及作者授权,请勿转载。如对作品版权有疑议,请及时与我们电话联系:0755-83869208 QQ:4000168963
本文作品源自:
  • 沈中怡
  • 台湾
  • 需要优质装修设计服务吗? 委托设计

    相关设计作品

    更多>>